Droom jij er ook van om aan het einde van de maand wat meer geld over te houden? Lees hier wat jouw eerste noodzakelijke stap is om gedegen aan jouw spaarplan te kunnen beginnen. Zodat jij niet alleen deze maand, maar ook de rest van het jaar stap voor stap jouw financiële situatie kunt gaan verbeteren.

Geld overhouden

Als je je financiële situatie wilt verbeteren denk je al gauw aan het woordje sparen. Maandelijks geld overhouden. Ofwel, minder uitgeven dan dat er binnen komt. Logisch, toch?

Wellicht heb je al vaker geprobeerd om wat op je uitgaven te beknibbelen, maar viel het resultaat, jouw “winst”, je na een tijdje tegen. Zodra mensen besluiten om het wat zuiniger aan te doen, gaan ze wat minder uitgeven en als een gek meer sparen. Echter, negen van de tien keer houden mensen dat maar kort vol. Als blijkt dat er aan het einde van de maand toch minder overblijft dan gehoopt, wordt het pijnlijk, zakt de motivatie en grijpen mensen vaak weer terug op hun oude comfortabele uitgavenpatroon. Met als resultaat een gevoel van falen, nieuwe impulsaankopen en een wederom geplunderde spaarrekening.

Als je het gevoel hebt dat je te weinig geld overhoudt is het zaak eerst een aantal dingen voor jezelf helder te krijgen, alvorens je concreet met je bespaarplannen aan de gang gaat.

Inzicht

Voordat je concrete acties kunt ondernemen om je financiële situatie langdurig te verbeteren, is inzicht nodig. Inzicht in jouw persoonlijke financiën. Waar sta je nu? Hoe deed je het tot nu toe? En waar wil je naartoe?

Onderstaande twee tips helpen jou om antwoorden te vinden op deze belangrijke vragen en om daarmee jouw inzicht in jouw persoonlijke financiën te vergroten.

1. Maak een maandoverzicht

Om tot inzichten in jouw eigen financiële gedrag te komen dien je eerst overzicht te creëren. Want zeg nou zelf, hoe kun je het resultaat van jouw bespaaracties aan het einde van de maand meten, zonder te weten waar je aan het begin van de maand stond? Alles staat met overzicht. Zonder overzicht geen inzicht.

Weet dus wat er op dit moment elke maand in- en uitgaat op die bankrekening van jou. Ga een middag zitten en investeer een paar uurtjes in het creëren van een maandoverzicht. Een maandoverzicht is niet meer dan een overzicht van al je maandelijkse inkomsten en uitgaven, waarbij je ook rekening houdt met uitgaven die niet maandelijks plaatsvinden, maar waar je wel geld voor dient te reserveren.

Nu klinkt het misschien een beetje suf zo’n maandoverzicht. Wellicht denk je dat dit in jouw geval niet nodig is. Bijvoorbeeld omdat jouw financiële situatie echt niet zo bar slecht is dat je niks kan lijden, of omdat je wel ongeveer weet wat je uitgeeft aan boodschappen, Netflix en de zorgverzekering. Toch komt dat gevoel van niet genoeg geld over houden aan het einde van de maand ergens vandaan. Je hebt niet genoeg grip op jouw financiën. Dus geef het een kans en laat je verrassen door wat je tegenkomt. Heb je eenmaal een representatief maandoverzicht gemaakt, dan geeft dat je voor de toekomst houvast om op elk moment te zien waar je staat, wat je al aan winst geboekt hebt en waar je nog aandacht aan wilt besteden.

Hoe doe je dat dan zo’n maandoverzicht maken? Log in op je bankaccount en ga gewoon eens al je transacties van de afgelopen maand langs. Maak een spreadsheet aan in Excel en noteer al je inkomsten en uitgaven uit deze periode. Je kunt ze indelen in 4 categorieën, te weten inkomsten, vaste lasten, variabele lasten en reserveringsuitgaven.

Inkomsten

Dat wat er maandelijks binnen komt. Je netto inkomsten uit werk, bedrijf, uitkering, alimentatie of periodieke schenkingen. Maar ook toeslagen en een maandelijkse voorlopige teruggave van de Belastingdienst (mits reëel) reken je tot je inkomsten.

Reken toeslagen om naar maandbedragen. Kinderbijslag komt bijvoorbeeld per kwartaal. Deel dit bedrag door 3 en neem dit bedrag op in je maandinkomsten. Het jaarlijkse vakantiegeld kun je naar keuze al dan niet in je maandinkomsten meenemen, afhankelijk van wat je met je vakantiegeld van plan bent te doen.

Vaste lasten

De vaste lasten zijn veelal de uitgaven die per automatische incasso worden geïncasseerd. Denk aan woonlasten, zoals je huur, hypotheek en servicekosten. Verzekeringen voor zorg, autoschade, autopech, overlijdensrisico, uitvaart, rechtsbijstand, woonhuis, inboedel, aansprakelijkheid, reis etc. Abonnementen zoals energie (gas en licht), water, internet en tv, bellen (vast en mobiel), sporten, bladen (tv gids, tijdschrift, krant) etc.

Denk tevens aan je maandelijkse bankkosten en aflossingen op leningen. Ook periodieke giften en kansspelen kunnen tot je vaste lasten behoren. Maandelijks zakgeld en kleedgeld voor je kinderen kun je ook als vaste lasten zien. Tot slot heb je de terugkerende (verplichte) belastingen, zoals wegenbelasting, gemeentelijke belastingen en de waterschapsbelasting.

Sommige belastingen worden maar eens per kwartaal of per jaar afgeschreven. Deel dit bedrag door 3 of door 12 en neem dit bedrag op in je maanduitgaven. Dit geldt uiteraard ook indien je verzekeringen of abonnementen hebt die eens per kwartaal of per jaar worden afgeschreven.

Variabele lasten

Dit zijn uitgaven die je over het algemeen wel maandelijks maakt, maar waarvan de uitgaven wat kunnen fluctueren. Denk aan je boodschappen, zoals eten, drinken, medicijnen, drogisterij en schoonmaakartikelen, dierenvoeding, bloemen etc. Daarnaast kun je denken aan benzinekosten, parkeerkosten, cadeautjes, kapper, pedicure en uitgaan (uit eten, stappen, theater etc.).

Om tot een representatief en betrouwbaar maandoverzicht te komen, adviseer ik je om wat betreft je variabele uitgaven naar de afgelopen 3 maanden te kijken. Dus tel al je boodschappen van 3 maanden bij elkaar op en deel ze door 3. Tel je benzinekosten van 3 maanden bij elkaar op en deel ze door 3, etc.

Reserveringsuitgaven

Dit zijn incidentele uitgaven die je niet maandelijks hebt, maar waar je wel rekening mee moet houden. Het zijn de wat grotere en soms onverwachte uitgaven, waar je een buffer voor aan wilt houden. Reserveer hier elke maand geld voor. Als je dat nog niet deed, calculeer daar dan bedragen voor in in het maandoverzicht. Denk aan een reservering voor het jaarlijks onderhoud van de auto en de ketel, uitgaven voor je huis, tuin en inboedel en het eigen risico voor de zorgverzekering. Maar ook een bezoek aan de dierenarts kan tot onverwachte kosten leiden waar je maandelijks geld voor opzij wilt leggen. Vergeet ook niet voor kleding een bedrag te reserveren. Een nieuwe winterjas of schoenen zijn vaak aan de prijs. Ten slotte zou je maandelijks een bedrag kunnen reserveren voor een vakantie, tenzij je daar je jaarlijkse vakantiegeld al voor apart legt. Wellicht heb jij nog andere uitgaven waar je kosten voor verwacht.

Voor reserveringsuitgaven adviseer ik aparte spaarpotjes aan te maken. Bij de meeste banken kun je heel eenvoudig binnen drie klikken een spaardoel aanmaken. Door deze toekomstige uitgaven allemaal een eigen potje te geven sla je twee vliegen in één klap. Wanneer je de daadwerkelijke uitgave moet doen, doet het minder pijn, omdat je het geld zichtbaar hebt gereserveerd en het niet van je lopende rekening vandaan hoeft te komen. Bovendien houd je voor jezelf een goed overzicht of je wel of niet genoeg reserveert voor deze uitgavenpost. Zo kun je tijdig bijsturen.

Extra tip

Als je nu toch lekker bezig bent om door je bankrekening te scrollen, noteer dan direct bij je vaste lasten bij welke leverancier je nu zit. Wil je straks op je uitgaven gaan besparen door over te stappen? Dan heb je meteen je huidige aanbieder van je zorgverzekering of internetprovider bij de hand. Wel zo handig.

Heb jij je inkomsten en uitgaven op papier, dan is wat er onder aan de streep uitkomt (inkomsten – vaste lasten – variabele lasten – reserveringsuitgaven) datgene wat jij op dit moment al kunt sparen.

2. Bepaal je spaardoel

Heb je je huidige situatie inzichtelijk, dan heb je nog één ding te doen voordat je gaat besparen, een doel bepalen. Waar doe je het eigenlijk allemaal voor? Wil je een financiële buffer van € 10.000 opbouwen zodat je onbezorgd van het leven kunt genieten, ook als het even tegenzit? Sparen voor een aanvulling op je pensioen later? Of wil je een nieuwe dakkapel plaatsen, een nieuwe auto of een keer een mooie reis maken? Hoeveel geld heb je hier eigenlijk voor nodig en binnen welke termijn wil je het bedrag bij elkaar hebben?

Door inzichtelijk te maken wat je wilt, wanneer je dat wilt en hoeveel geld je daar maandelijks voor opzij dient te leggen, motiveer je jezelf om straks bewuster keuzes te maken in waar jij je geld nog aan uitgeeft. Keuzes, groot of klein, die bepalen of jij wel of niet je droom daadwerkelijk kunt gaan realiseren.

Heb jij jouw maandoverzicht inzichtelijk en heb jij duidelijk voor ogen wat je spaardoel is? Dan ben jij er klaar voor om daadwerkelijk kritisch te gaan bekijken waar jij op zou kunnen besparen.

Week van het geld

Het is deze week de week van het geld. Scholen besteden van 22 t/m 26 maart extra aandacht aan het leren omgaan met geld. Het doel hiervan is om kinderen meer bewust te maken van geld en hier handvatten voor te geven, zodat kinderen nu en in de toekomst financieel verstandige keuzes kunnen maken. Een goed initiatief wat mij betreft. Door kinderen zelf met geld te laten experimenteren worden ze al spelenderwijs financieel bewust.

Zakgeld en kleedgeld geeft kinderen de ruimte om de waarde van geld in te zien en zelf beslissingen te nemen. Het mogen maken van fouten daarin, zijn waardevolle leermomenten voor de toekomst. Om het taboe op geld en geldzorgen te doorbreken kun je als ouder hier ook een waardevolle bijdrage aan leveren door af en toe met je kind over geld te praten. Samen dromen over welke spaardoelen je kind voor ogen heeft. Samen de inkomsten- en uitgaven van je kind bekijken, zonder daar als ouder een waardeoordeel over te geven.

Heb jij al een maandoverzicht opgesteld? Of zie jij wel hoe je elke maand uitkomt?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *